Proposta per a acostar l’accés veloç a Internet a Cistella
Dijous, 01 març, 2007 per Nar6
Igual com Cistella és una població llunyana dels grans centres urbans, al municipi de Cistella hi ha cases allunyades del seu centre urbà. Per això cal una doble proposta que resolgui l’accés actualitzat a Internet.
Malgrat no haver un gran teixit industrial o empresarial (l’ingredient que interessa més les companyies de telecomunicacions) a Cistella, Vilaritg i d’altres concentracions de cases reunim població suficient, i també empreses relacionades amb el turisme i professionals autònoms que tenen gran necessitat d’accedir a la xarxa de forma normalitzada, tal i com avui en dia es plantegen les telecomunicacions a la Unió Europea.
Situació actual
La Xarxa Telefònica Bàsica (XTB) que proveeix el municipi de Cistella consisteix en una central telefònica normal instal·lada a la població de Vilafant, on arriba la fibra òptica dels circuits principals de comunicacions. Aquest tipus de centrals garanteixen els accessos ADSL (banda ampla, veloç) a Internet quan les línies que enllacen amb els abonats (les cases) no tenen una longitud superior als 3.500 metres.
En funció de les condicions del cablejat i les condicions locals, l’empresa telefònica pot aconseguir donar senyal ADSL fins a longituds de 5.000 metres, però no més. És per aquesta raó que a Cistella no arriba el senyal ADSL.
Primer pas: la central de Cistella
A Cistella podem tenir línies fixes normals per l’època en què estem, però un requisit indispensable és reclamar a la companyia telefònica que faci les passes que ja li pertoca fer, ja que a més a més els equips i materials moderns s’han pogut abaratir molt en els darrers anys:
Cal que es faci arribar la línia de fibra òptica fins a Cistella, per a tenir-hi una central que subministri la telefonia a tot el municipi sense limitacions arcaiques. Amb això ja hi hauria ADSL segur per als abonats amb línia cablejada de menys de 3.500 metres a la nova central.
Segon pas: enllaçar les cases aïllades
Bé sabem que hi ha cases i masos arreu del municipi on no els arriba el cablejat telefònic i, segons la distància a la que es trobin del nucli urbà, potser tampoc no els faran arribar cablejat per a gaudir de línies fixes i amb ADSL. Per això necessitaran fer un enllaç inalàmbric amb el nucli de Cistella per a l’accés ràpid a Internet.
L’enllaç inalàmbric no substituiria la telefonia de les trucades de veu, però si que permetria accedir a Internet a una velocitat semblant a la què es faci al poble. Consistiria en instal·lar un punt d’accés a Internet en un edifici com l’Ajuntament, dotat d’una antena elevada per tal que superi totes les cases.
Qui vulgui accedir des d’una casa apartada a aquest punt d’accés, s’haurà d’instal·lar un aparell receptor, i haurà de tenir vista directa amb l’antena de, per exemple, l’Ajuntament. En cas d’estar en un punt amagat, es pot millorar la cobertura alçant el receptor amb un masteler tants metres com calgui.
Alternatives
Fins aquí s’ha plantejat l’opció més normal; és a dir, la que ens fa tenir uns accessos a Internet més normalitzats i que, encara que les tecnologies avancin, les centrals telefòniques normals proveeixen de les innovacions.
Fa pocs anys l’empresa Iberbanda va aconseguir subvencions de la Generalitat de Catalunya per tal d’instal·lar punts d’accés inalàmbric a punts elevats de la nostra geografia on també hi ha repetidors de televisió, ràdio, telefonia, etc.
Aquest hivern aquesta empresa ja ha posat en marxa un punt d’accés a Rocacorba, que dóna cobertura per a l’accés sense fils a Internet sense importar la ubicació dels usuaris a la comarca del Pla de l’Estany, sempre i quan tinguin vista directa a les antenes de Rocacorba. A l’àmbit rural aquesta posada en servei ha cridat molt l’atenció, esperant que l’empresa decideixi emprendre les mateixes passes per a cobrir zones de, per exemple, l’Alt Empordà.
Des del meu punt de vista, esperar aquesta alternativa pot significar no saber quan ens arribarà, i no ens garanteix un servei normalitzat a la majoria de població, tal com ho fan les línies cablejades (XTB).
Una altra opció, sense comptar amb el compliment de les obligacions per part de la companyia telefònica, seria autogestionar-nos l’accés a Internet, arribant a un acord amb l’Ajuntament de Vilafant (o el de Terrades, que també té la seva central amb fibra òptica) per tal d’instal·lar-hi un punt d’accés que faci d’enllaç amb Cistella. Una vegada habilitat un enllaç inalàmbric punt-a-punt (1 sol emissor per a 1 sol receptor, de màxima velocitat), des del nucli de Cistella es pot distribuir l’accés a Internet de forma independent, bé sigui amb cables de xarxa entre cases, o bé sigui amb antenes per als abonats aïllats.
Quan ens valdria tot aixo?
crec que no li interesara fer això a Telefonica per 4 cases.
Joan
A Telefónica li hauria d’interessar (o no) per a Cistella, Lladó i Vilanant. Per “4 cases” també va posar una central a Terrades que cobreix des d’allà i cap amunt.
El què Telefónica no farà amb els “seus” diners és enllaçar via WiFi amb les cases aïllades, doncs això caldria autogestionar-ho des del poble.
Ho tens molt cardat nanu… jo a casa meu vaig amb modem de 56 kb i vaig sobradissim per llegir el correu i goitar cuatre culets.
Joan.
Amb aquest modem de 56kb et deu sortir molt car: ara Orange ofereix les ADSL a 6 euros mensuals, trucades de veu incloses.
Sense adsl no hi ha res d’això.
Jeremy,
passam el link d’aquest adsl. No m’ho crec 6 euros (deu ser el primer mes).
Pot ser, es tracta d’un anunci de la tele.
De tota manera, ja fa molts mesos que per 20 euros mensuals, els qui tenen la central telefònica a prop, poden contractar una ADSL de 20Mbps amb trucades incloses, sense trampes.
20Mbps són uns 20.000Kbps, per a comparar-ho amb els 56Kbps del teu modem. Amb això és perfectament còmode, per exemple, llegir i veure les notícies per internet, enviar i rebre documents grossos per correu electrònic, consultar articles il·lustrats de l’enciclopèdia de forma àgil, fer audioconferència i videoconferència parlant amb altra gent sense pagar cap trucada, escoltar emissores de ràdio de qualsevol lloc del món, així com cadenes de TV, compartir i descarregar pel·lícules, jugar amb jocs entre vàries persones a la xarxa, descarregar-se programari lliure com OpenOffice, GIMP, Mozilla, GAIM, etc.
Algu ha fet l’oferta a altres empreses? com Mega-tro? o al-Pi?