sol·licitud per a l’explotació de la pedrera Les Clotes de Llers
Dijous, 06 març, 2008 per Nar6
COMUNICAT DE PREMSA DE SALVEM L’EMPORDÀ
LA PEDRERA DE LES CLOTES DE LLERS A LA GARRIGA D’EMPORDÀ
La Garriga d’Empordà s’estén pels termes municipals de Llers, Avinyonet de Puigventós i Vilanant. És un paratge d’alt valor natural, paisatgístic i cultural, testimoni de l’aprofitament tradicional de les zones entre plana i muntanya empordaneses mitjançant feixes formades amb parets de pedra seca. No es tracta només de parets de pedra seca sinó de l’estructuració d’un territori a través de parets, camins i recs i d’un excepcional nombre de barraques de pastor. A més hi ha també construccions com el Mas Molar i l’església preromànica de Sant Quirze d’Olmells, catalogada com a bé cultural d’interès local per l’ajuntament de Llers. La Garriga està formada bàsicament per garric que per la seva impenetrabilitat dóna refugi a molts animals, en especial l’Esparver cendrós, rapinyaire protegit que troba el seu hàbitat a la zona. Tot i això, aquest ecosistema és un mosaic de diferents ambients amb característiques comunes, un espai obert amb una diversitat d’espècies molt elevada.
A la zona de Llevant de la Garriga ja hi ha actualment 7 explotacions extractives autoritzades i, entre ampliacions i permisos nous, 6 més en fase de tramitació, entre elles la pedrera de les Clotes a Llers. Aquesta no se situa al costat de Llevant, prop de les altres pedreres, cap a la banda de l’autopista AP-7, sinó al bell mig de la Garriga, una zona fins ara verge, sense cap element d’urbanització ni d’infraestructura. La pedrera de les Clotes es projecta en una extensió de 27 Ha i una profunditat de 45 m.
Des de fa anys, molts propietaris i habitants de la Garriga lluiten per recuperar aquest espai i evitar que s’hi obri una pedrera al bell mig. Proposen que l’Ajuntament de Llers, a través del planejament urbanístic, modifiqui els usos de la zona per tal que a la Garriga no hi hagi explotacions extractives i que les pedreres, inclosa la de les Clotes, se situïn a la zona de llevant, on ja n’hi ha unes quantes.
En aquests anys, la Garriga ha estat inclosa al Pla Director Territorial de l’Empordà com a sòl de protecció especial -sòl de valor natural i de connexió-, la màxima categoria de protecció. El Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Figueres, en fase de redacció, proposa regular les activitats extractives a la Garriga, en el sentit esmentat més amunt. Una part considerable de la zona ha estat inclosa a la Xarxa Natura 2000. A més s’ha redactat un pla de gestió de la Garriga amb el suport de la Fundació Territori i Paisatge.
L’ajuntament de Llers, inicialment a favor d’aquesta proposta, va aprovar inicialment la modificació del planejament general on modifica els usos de la zona per tal que a la Garriga no s’hi ubiquin explotacions extractives (acord del ple de 21 de setembre de 2006). El 20 d’abril de 2007 la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona (a partir d’ara CTUG) va aprovar definitivament aquesta modificació, pendent d’entrar en vigor a que l’Ajuntament introduís algunes correccions al document i que presentés un text refós a la CTUG. Aquest text refós va ser aprovat pel ple municipal de Llers el 4 de febrer de 2008, més de 9 mesos després.
La sorpresa és que en l’ordre del dia de la CTUG d’avui, 5 de març de 2008, en comptes d’aprovar-se el text refós de la modificació del planejament de Llers que protegeix la Garriga, contra tot pronòstic, apareix com a punt “la sol·licitud per a l’explotació de la pedrera de les Clotes”. Considerem que si la CTUG va aprovar el passat mes d’abril la modificació del planejament de Llers que protegia aquesta zona, si actués amb coherència, no podria aprovar la sol·licitud d’explotació de la pedrera les Clotes.
La Garriga d’Empordà, un exemple de la reivindicació social sobre un territori per a recuperar-lo i conservar-lo, mitjançant un projecte de gestió natural i cultural que el podria convertir en un exemple sostenible de paisatge cultural, dinamitzant el territori amb propostes de gestió cultural i turística sostenibles, potenciant els valors i la identitat locals, està a punt de malmetre’s definitivament per la desídia i la hipocresia de les administracions públiques que diuen servir el bé comú i la voluntat ciutadana.
Per això des de Salvem l’Empordà i Salvem la Garriga demanem als responsables polítics i tècnics de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona que actuïn amb responsabilitat, coherència i sentit comú i que deneguin la sol·licitud per a l’explotació de la pedrera les Clotes de Llers.
Salvem l’Empordà, 5 de març de 2008.